Een litho theelichthouder ontwerpen en printen?
Tegenwoordig gebruiken steeds meer mensen LED-theelichtjes om sfeer in huis te brengen, op een veilige manier. Wat de houders betreft, is de keuze echter vaak beperkt tot enkele standaard modellen. Via enkele eenvoudige online tools kan je echter zelf zo'n houder ontwerpen, om deze daarna te 3D-printen. Voor deze tutorial maken we een theelichthouder met litho-effect. Litho's of lithofanen zijn driedimensionale afbeeldingen op een dun doorschijnend materiaal, die pas goed zichtbaar worden als er licht door schijnt. Door 3D-printen kan je dit effect gemakkelijk nabootsen.

 

Stap 1: Lithofaan maken

Om een lithofaan te maken, is het online programma Image to Lithophane heel handig.
Image to lithophane
In deze tool moet je eerst een afbeelding uploaden. Je kan best vertrekken van een afbeelding met scherp contrast. Zoniet is er veel kans dat het resultaat teleurstellend is.  Een logo zoals in ons voorbeeld geeft altijd een prima resultaat, maar ook een foto kan gebruikt worden. Vervolgens kan je allerlei instellingen kiezen onder "Image settings" en "Model settings" maar in principe kan je de meeste parameters behouden. Het is wel handig dat je de grootte van het model instelt via "Maximum size". Vervolgens kies je het object waarop je de litho wil laten verschijnen. We kiezen voor een "Outer curve". Als het resultaat goed oogt, kan je hier een stl bestand van downloaden.

 

Stap 2: Houder ontwerpen

Nu maken we gebruik van een ander gratis programma: Tinkercad. Deze tool laat een aantal basisbewerkingen toe en dat volstaat voor een eenvoudige houder. In Tinkercad kan je stl bestanden van je pc importeren en dat is wat we gaan doen met de lithofaan die via het andere programma gemaakt werd. Voor dit design maken we een kopie van de lithofaan (Ctrl-C / Crtl-V). Vervolgens selecteer je 1 van de 2 objecten en draai je dit 180 °C zodat de 2 gebogen delen rug aan rug komen te staan.
Voor de houder zelf moeten we rekening houden met de afmeting van een LED-theelichtje. De lichtjes van IKEA hebben een afmeting van 38 mm doorsnede en 17 mm hoogte. Je sleept hiervoor 2 cilinders op je werkblad. Eén van de cilinders geef je de afmetingen van het lichtje, met wat extra speling. In het voorbeeld werd 39 mm diameter gebruikt. De tweede cilinder maak je iets groter bijv 42 mm diameter, en 20 mm hoog. Vervolgens gebruik je de eerste cilinder om een opening te maken in de tweede. Tinkercad heeft daarvoor een handige functie "Hole". Beide cilinders moeten uitgelijnd worden via de "Align" tool zodat er in het midden van de grootste cilinder een opening onstaat met de afmetingen van het theelichtje. Zorg ervoor dat de houder een bodem heeft  van ongeveer 2 mm hoogte. Als dit klaar is kan je beide vormen groeperen.

TInkercad theelicht houder
Tenslotte lijn je de 2 gelijke delen van de lithofaan uit ten opzichte van het midden van de houder. Je kan wat schuiven met de delen tot de cilindervormige houder een klein beetje met de 2 litho's overlapt. Hiervoor gebruik je opnieuw de "Align" tool. Het ontwerp is nu klaar en je kan het gaan 3D-printen. Laat het licht maar branden!

Deel via
Facebook
Deel via
Twitter
Deel via
Google+
Deel via
Pinterest
Cookies helpen ons onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze diensten, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Over - sluiten